art home     művészek     events - események     articles - irások    self Portraits           artLine RSS         napja


Festőművészeink a korabeli sajtó irásaiban - art News

Festőművészeink a korabeli sajtó irásaiban

A könyv félszáz XIX. és XX. századi festőművészünk életét mutatja be a korabeli sajtó tükrében...
 • Festőművészeink a korabeli sajtó irásaiban

  A könyv félszáz XIX. és XX. századi festőművészünk életét mutatja be a korabeli sajtó (Nyugat, Az Est) tükrében. Olvasmányos, oknyomozó formában tálalt történeteken keresztül nyerhetünk bepillantást a kor hangulatába és a főszereplő festőművészek közelebbi életébe. Kiadványunkban a történetek mellett művészportrékat és az általuk alkotott festmények reprodukcióit is felvonultatjuk. Rövid monográfiákkal és terjedelmes forrásmegjelölésekkel is szolgálunk az olvasóknak.

  Miképpen írtak a századforduló Magyarországán a művészetről, festőművészekről, a korabeli sajtóban? Érdekelte az embereket művészeti életünk, ennek a páratlan korszaknak művészeti forradalma, vagy egyáltalán - ha ma olvassuk ezeket az írásokat - lehet-e érzékelni valamit, abból a hangulatból, ami ennek a kornak a sajátja volt? Mi természetesen ezt a célt tűztük ki magunk elé, hogy egy korhangulatot adjunk vissza a századforduló (1899-1900) körüli időkből. A sajtó tömeges méretekben való megjelenése után (nagy példányszámú) bulvárlapok váltották fel az addig létező, csak egy szűk rétegnek szóló kis példányszámban megjelenő lapokat. Fontos szerep hárult az üzleti alapon szerveződő tömegsajtóra: szavahihetőség, szórakoztatás. Ennek része volt a művészeti élet bemutatása is. Így fordulhatott elő, hogy a hírek mellett mindig szerepeltek, a képzőművészetről szóló írások is. Igaz hogy bulvárlapokban csak hírek szintjén foglalkoztak a művészekkel, de hihetetlen kordokumentumként vannak jelen mai életünkben. Ez mellett, pedig hihetetlen kvalitású folyóiratok jelentek meg (Nyugat, Műbarát), melyek kimondottan a művészetről szóltak és erős véleményformálással is rendelkeztek (kritika, művészi kanonizálás).
  A könyv első részében egy gyors áttekintést adunk a korabeli sajtó kialakulásáról, és válogatott híreket mutatunk be a korból, majd a második részben megismerhetjük magyar festészetünket az 1800-as években. Ez mellett néhány e korban alkotó festőművészről is szót ejtünk, majd az 1800-as évek vége felé kialakult modern festői törekvésekről is beszámolunk, nem megfeledkezve az ekkor alkotó művészekről. Fontosnak tartottuk, hogy a festőművészekről szóló részekben művészportrékkal és festmények bemutatásával tegyük vizuálisabbá főszereplőinket, a festőművészeket és alkotásaikat. Természetesen a művészekről szóló oldalak egy rövid életrajzi leírással kezdődnek, bővebb forrás megjelölésekkel, majd a korabeli sajtóban, a művészek életével kapcsolatban megjelent történetek, tanulmányok bemutatásával folytatódnak.

  Wittek Zsolt - szerkesztő  a könyv megvásárolható
  könyvesboltokban és az ARTSHOP-ban
archiv híradások        


kiállítások - események - jelzéseartissimo

artLine

artGallery művészek alkotásainak galériája

artLine         sitemap        
artLine Galéria sun-eyes
artLine
- út a kifejezéshez -
Világra szóló, Világnak való


artLine (CC) rubinstein 5711


Webdesign Katalógus 2013 artissimo gallery Retorika - HangÁr Hangművészeti - Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop.hu a kultúra nézőpontja Művesz Világ Online Nyomtatószerviz
art coloured művészet színes

artList TOP100
this is the END... ...up