• Perneczky Géza

  Igen-Nem művészet

  2012. november 5. - november 30.
  Megnyitó: 2012. október 31. 20:00

  Kurátorok: Benkő Zsuzsanna, Zombori Mónika

  Megnyitja: Aknai Katalin

   

  Perneczky Géza Yes-No eseményeket megörökítő grafikai sorozata 1972 és 74 között készült Kölnben, az általa tartott gimnáziumi órák alatt, a tanítványaitól kapott papundekli keménységű rajztömb-hátoldalak, és a rajzteremben felgyűlt különböző eredetű színes nyomtatványok felhasználásával. Az egyes lapok eredetileg kollázs és guache technikával készültek. A sorozat megszületésének az volt a háttere, hogy 1972-ben a művész – bekapcsolódva a nemzetközi Mail Art hálózatba – Yes és No feliratú gumipecséteket készíttetett, majd pedig más formában is megpróbálta a yin-yang logó mintájára „világ-jelképpé“ növelni a Yes-No fogalompárt.

   

  A kiállításon bemutatásra kerülnek a Yes-No fogalompárral az 1970-es évek elején tett művészeti kísérletek egyéb megfogalmazásai is: fotók és printek egészítik ki a kollázs sorozatot. A kiállításhoz katalógus is készült, melyben Zombori Mónika tanulmánya teszi teljessé a fogalompárról alkotott képet.

 • Élő magyar festészet kiállítás
  a Magyar Festészet Napja rendezvénysorozat megnyitó ünnepsége

  Magyar Nemzeti Galéria
  Budavári Palota C épület, I. emelet.
  1014 Budapest, Szent György tér 2.

  Élő magyar festészet

  A “Doyenek, Középgeneráció és Fiatalok” című kiállítás megnyitója,
  valamint az Életműdíj és a Maticska-díj átadása

  Kurátor:
  Atlasz Gábor, Bukta Norbert, iski Kocsis Tibor, Szentgyörgyi József és Véssey Gábor

  Megnyitja:
  Garami Gréta művészettörténész

  Háziasszony: Cserháti Ágnes

  Köszöntőt mond:
  Vásáry Tamás Kossuth-díjas zongoraművész, a kiállítás fővédnöke
  Jávor Anna, Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményi igazgató

  A Festészet napi kiállítás a választott helyszín kolonnádszerű, szimbolikus jellegének köszönhetően is az összefogást jelképezi. A kurátorok legfőbb célja
  a magyar festészet lehető legobjektívebb keresztmetszetének bemutatása, három generációra bontva.

  A szervezők nem szubjektív szempontok szerint válogattak, hanem egyedül az számított, hogy a választott művész professzionális/hivatásszerű festő legyen, és kiállító művészként folyamatos, aktív szakmai életet éljen.

  Ezúttal a teljes szakma, mintegy 165 alkotó egy-egy képét tekinthetik meg a látogatók. A rendezvényen kerül sor a már hagyományos életműdíj, valamint a fiatal művészek díjátadására is.

  Nyitva tartás: K-V: 10–18 óráig

  november 4-ig

  A hazai kortárs festészet legnagyobb ünnepén idén 165 művész mutat be egy-egy alkotást a Magyar Nemzeti Galériában. A XI. Magyar Festészet Napja eseménysorozatban ezúttal a festőnők, valamint a kárpit- és üvegművészek is kiemelt szerepet kaptak.

  A hazai festőszakma több mint egy évtizedes ünnepe a kezdeti egynapos eseményből néhány év alatt egészhetes fesztivállá bővült, és minden évben sikerült újdonságokkal szolgálni - nyilatkozta Bráda Tibor, festőművész, az alapítvány kuratóriumának elnöke. A jövőben is meg kell őrizni ezt a lendületet, ezért a kuratórium a staféta továbbviteléhez új, fiatalabb és lelkes festőművészeket is keres - hangzott el a sajtótájékoztatón.

  A seregszemlén a befogadó közönség koncentráltan találkozhat az alkotásokkal és a festőkkel. Ismét megnyílt a miniképek kiállítás a Prestige galériában, ahol 100 festő 100 képe látható. Szimpóziumot rendeznek Festőnők ma címmel a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény falai között és ugyanitt nyit a Női vonal kiállítás. A kezdetektől a fesztivál központjának számító XI. kerületben emellett Szentgyörgyi Józsefnek, Veszely Ferencnek és Varga Patrícia Minervának is nyílik kiállítása, több koszorúzásra is sor kerül és itt, a Bartók Béla út 1. alatt működik a Sensaria Egyesület is, ahol hét festőművész nyitott műtermébe látogathatnak el az érdeklődők. A Bazilikában grandiózus gobelingyűjteményt, a Magyar Kárpitművészek Egyesülete tagjainak 50 hatalmas, egyenként hat négyzetméteres műalkotását láthatja a közönség. A Róth Miksa Emlékházban pedig üvegművészeti tárlat tekinthető meg. A már hagyományosnak mondható lebegő óriásnyomatokkal ezúttal Szolnok főtereit, utcáit borítják be a művészek.
  Már 13-án is nyílt tárlat és még október 26-án is lesz kiállítás a Magyar Festészet Napjának égisze alatt. Az összesen mintegy 30 helyszín és esemény széles merítést ad a kortárs hazai festészetből, és földrajzilag is elszórt annyira, hogy bármely hazai érdeklődő találhat a lakóhelyéhez közeli kiállítást.

 • A Nemzeti Kultúrális Alap, és a Balassi Intézet támogatásával,
  Lantos Erzsébet beszédtanár, a Balassi Intézet marosvásárhelyi lektora
  szervezésében három részből álló rendezvénysorozat Marosvásárhelyen.

  Marosvásárhely 2011 Testet öltött szavak

  további információ
archives
events figyelő


artLine Gallery - artLine Galéria
- út a kifejezéshez - way to the expression -
Világra szóló, Világnak való
- festőművész - képzőművész - művészet -
artNews, artCards, hungarian contemporary art, exhibitions...
artLine (CC) rubinstein 5711

Minden beérkezett anyagot jogtisztának tekintünk.
Amennyiben azok leközlése bármilyen szerzői jogi következményt von maga után,
az teljes egészében az információ forrását terheli.


ARTNET Képzőművészeti Portál és folyóirat artissimo gallery HangÁr Hangművészeti és Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop a kultúra nézőpontja

művészeti hírek