art home     művészek     events - események     articles - irások    self Portraits       artLine Events RSS     napja


Dormán László

Dormán László kiskép
Dormán László
  • Magamról talán csak annyit, hogy halottak napján, 1944. november 2-án születtem Moravicán (Ómoravicza, Stara Moravica, Bácskossuthfalva), éppen akkor, amikor a magyar hatóság már elhagyta Bácskát és a partizánok az 1942. évi újvidéki razzia megbosszulásán fáradoztak a magyar falvakban...
    A gimnáziumot, amit lehet, hogy most már sohasem fognak Kosztolányiról elnevezni és a zeneiskolát Szabadkán, a zenei főiskolát Újvidéken végeztem el. Voltam strandfényképész és zenetanár, húsz évig a Képes Ifjúságnál, a jugoszláviai magyar fiatalok hetilapjánál dolgoztam újságíróként, fotóriporterként, szerkesztőként, képszerkesztőként, majd az Újvidéki Rádió műsorainak lettem az egyik szerkesztője. Közben 1990. május 9-én megjelent az akkori, még nagy Jugoszláviában az első független, magyar nyelvű magán hetilap, a Napló. Hamarosan ennek is munkatársa, fotóriportere és újságírója lettem.1981-ben alapító tagja voltam a Nagybaracskai Fotográfiai Alkotótelepnek.
    Fényképeim többszáz országos és nemzetközi fotókiállításon szerepeltek, eddig száznál több díjat kaptam munkáimért. Mintegy félszáz önálló kiállításom volt Újvidéken, Szabadkán, Belgrádban, Zágrábban, Szkopjeban, Budapesten, Miskolcon, Szegeden, Pécsett, Békéscsabán, Veszprémben, Baján, Kalocsán, Győrött, Párizsban, Stuttgartban és másutt, több alkalommal már Piliscsabán is, mégpedig a Szent Péter Kollégiumban, az Egyetemen és a Kazamata kávézóban. Jazz-fotóimért az eddigi legrangosabb díjamat Németországban, a burghauseni nemzetközi fotószalonon kaptam 1989-ben, egy Art Blakey-ről készült fotómért.
    1993 óta élek Magyarországon, 1995-ben költöztem családommal Piliscsabára. 1999-től a Magyar Rádió szerkesztője vagyok. Rádiós szerkesztőként legtöbbet a következő műsoroknak dolgozom: Szülőföldünk (külföldi adások szerkesztősége, 2004-ig) ; Határok nélkül, Vasárnapi újság - Kárpát medencei krónika (2003-tól); Vándorló szülőföldünk (dokumentumműsor, riportsorozat). Egy ideig híradós voltam a Duna Televízióban.
    http://www.dorman.hu


Dormán László - honlapja

Dormán László banner

Látogassa meg Dormán László honlapját is.
Take a visit on Dormán László homepage.artissimo

artLine

artGallery művészek alkotásainak galériája

artLine         sitemap        
artLine Galéria sun-eyes
artLine
- út a kifejezéshez -
Világra szóló, Világnak való

Dormán László
artLine (CC) rubinstein 5711


Webdesign Katalógus 2013 artissimo gallery Retorika - HangÁr Hangművészeti - Beszédoktató Műhely Kaleidoszkop.hu a kultúra nézőpontja Művesz Világ Online Nyomtatószerviz
art coloured művészet színes

artList TOP100
this is the END... Dormán László ...up